Britse militaire begraafplaats Wytschaete Military Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Wytschaete Military Cemetery met gedenkkruis voor de 16th Irish Division is beschermd als monument.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Wytschaete Military Cemetery met gedenkkruis voor de 16th Irish Division is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats ontworpen door E. Lutyens en W. H. Cowlishaw. Vanaf de open toegang met trappen vertrekt een middenpad naar het Cross of Sacrifice, die gemarkeerd wordt door vier coniferen. De Stone of Remembrance staat rechts achteraan op de begraafplaats. De graven liggen vrij regelmatig geschikt over zes perken. De begraafplaats wordt verder getooid met bloemperken, struiken, twee treurwilgen en twee populieren achteraan het middenpad, waar een stenen zitbank staat.
Het gedenkteken voor de 16th Irish Division is symbolisch opgebouwd uit een Keltisch kruis uit graniet op een artificiële rotsformatie. Op het kruis staat een klaverblad in holreliëf afgebeeld.

in casu de historische context en militair-historische waarde:
Verzamelbegraafplaats die na de oorlog werd aangelegd door de concentratie van verspreide graven en de ontruiming van kleinere begraafplaatsen in de omgeving van het dorp. Op de begraafplaats liggen 1003 doden begraven, waarvan er 674 niet meer geïdentificeerd konden worden. Er staan 25 special memorials voor mannen, waarvan aangenomen wordt dat ze onder een naamloze grafsteen liggen of wiens graf op hun oorspronkelijke begraafplaats verloren ging.
Het gedenkteken voor de 16th Irish Division werd onthuld op 22 augustus 1926. Het wil herinneren aan de 16de divisie die Whitesheet (Wijtschate) veroverde tijdens de Mijnenslag van 7 juni 1917. Toen vocht deze katholieke Ierse divisie zij aan zij met de protestantse 36ste (Ulster) divisie, in eigen land gezworen politieke vijanden.

Wytschaete Military Cemetery

Wijtschatestraat (Heuvelland)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog ten westen van Wijtschate, naar ontwerp van E. Lutyens (hoofdarchitect) en W.H. Cowlishaw (uitvoerend architect). Op deze ommuurde begraafplaats met rechthoekig grondplan zijn de witte graven regelmatig geschikt. Vanaf de open toegang vertrekt een middenpad naar het ‘Cross of Sacrifice’. De ‘Stone of Remembrance’ staat rechts achteraan op de begraafplaats. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken, struikenrijen en opgaande bomen.