Gedenkteken slachtoffers Eerste en de Tweede Wereldoorlog

Geografisch pakket Pollinkhove

Beschrijving

Het hardstenen gedenkteken voor de slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog op het kerkhof van de Sint-Bartholomeuskerk te Pollinkhove, is beschermd als monument.

Waarden

Het hardstenen gedenkteken voor de slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog op het kerkhof van de Sint-Bartholomeuskerk, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een monument dat getuigt van de oorlogsgruwel van de Eerste Wereldoorlog, het gedenkt de militaire slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog afkomstig uit Pollinkhove en heeft als dusdanig een belangrijke betekenis voor de plaatselijke leefgemeenschap.

historische waarde

Als zijnde één van de vroege oorlogsgedenktekens in de frontstreek, het monument werd voor 15 november 1919 opgericht door de V.O. S. (Verbond der Vlaamse Oudstrijders). Het beeldhouwwerk qeeft een goed beeld van de uitrusting van een Belgische soldaat in de periode 1915-1918.

artistieke waarde

Als zijnde het meest markante gedenkteken op het kerkhof van Pollinkhove, een oorlogsgedenkteken vormt een typisch gegeven op of in de omgeving van een kerkhof.
Het oorlogsmonument en zeker het beeldhouwwerk van de zwaar gewonde soldaat is in de strikte zijn van het woord niet patriottisch, doch geeft uitdrukking aan de gruwel van het slagveld.
Als zijnde een bronzen oorlogsgedenkteken dat ontworpen werd door de Kortrijkse keramist Alfons Noseda, dit ontwerp kwam tot stand aan het begin van de bloeiperiode van diens Kortrijkse atelier.

Gedenkteken voor de slachtoffers van beide wereldoorlogen

Pollinkhovestraat (Lo-Reninge)
Hardstenen gedenkteken in de vorm van een cenotaaf met aan het hoofdeinde een kruis, voor de slachtoffers van beide wereldoorlogen, opgericht in 1919 op initiatief van het Verbond der Vlaamse Oud-Strijders, naar ontwerp van Alfons Noseda.