Britse militaire begraafplaats R.E. Farm Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

De Britse militaire begraafplaats R.E. Farm Cemetery is beschermd als monument.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats R.E. Farm Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Typisch Britse militaire begraafplaats van W.C. Von Berg, omheind met een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. Andere gebruikelijke elementen zijn het smeedijzeren toegangshekken en het Cross of Sacrifice. De grafstenen zijn verdeeld over vier perken. Het geheel wordt opgefleurd met bloemperken en struiken.

in casu de historische context en militair-historische waarde:
Begraafplaats vanaf december 1914 aangelegd door de lst Dorsets, ten oosten van de zogenaamde R.E. Farm (Royal Engineers Farm). In januari 1915 begon hetzelfde bataljon met een tweede begraafplaats ten westen van de boerderij. De 24 graven van deze tweede begraafplaats werden na de oorlog overgebracht naar de grotere begraafplaats ten oosten van de boerderij, samen met één veldgraf . Drie Franse graven werden verwijderd. Nu liggen er 179 doden begraven.

R.E. Farm Cemetery

Wulvergemstraat (Heuvelland)
Britse militaire begraafplaats, tijdens de Eerste Wereldoorlog ontstaan nabij een hoeve ten zuidwesten van Wijtschate. De kleine, ommuurde begraafplaats, ontworpen door W.C. Von Berg, wordt gekenmerkt door een smeedijzeren toegangshekken, een 'Cross of Sacrifice' en witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken en struiken.