Hoeve Pollinkhof

Geografisch pakket Pollinkhove

Beschrijving

De historische gebouwen van de hoeve zogenaamd het Pollinkhof, met name de toegangshekken, het boerenhuis, de dwarsschuur, de stalling, de ast en het hondenhok te Pollinkhove, zijn beschermd als monument.

Waarden

De historische gebouwen van de hoeve zogenaamd het Pollinkhof, met name het toegangshekken, het boerenhuis, de dwarsschuur, de stalling, de ast en het hondenhok, zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een erg belangrijke hoeve binnen de dorpsstructuur van Pollinkhove, ten oosten van de Sint-Bartholomeuskerk, en gelegen in een relatief ongerepte omgeving. Het pollinkhof vormde samen met het verdwenen kasteel het foncier van de heren van Pollinkhove. Het kasteel verdween in de 18de eeuw, wellicht bevond het zich op de opperhofsite die tot circa 1876 nog omwald was. De oorspronkelijke opperhof-/ neerhofstructuur blijkt uit de Ferrariskaart (1770-1778) en het primitief percelenplan (circa 1835), en is ondanks het dempen van de omwalling van het opperhof nog goed afleesbaar op het terrein.
Als zijnde een erg beeldbepalende hoeve ten oosten van de Sint-Bartholomeuskerk. De hoeve wordt gemarkeerd door losstaande bestanddelen, U-vormig opgesteld rondom het erf. Het boerenhuis, de dwarsschuur en de stalling zijn in kern 18de-eeuwse gebouwen die gekenmerkt worden door de witgekalkte baksteenbouw en de zadeldaken met Vlaamse pannen, afgeboord door aandaken met geprofileerde kraagstenen en topstukken met bolbekroning. Ook het beschilderde houtwerk is gaaf bewaard. De imposante dwarsschuur bewaart een interessante 18de-eeuwse kapconstructie, een balk draagt het jaartal 1750 in een mooi uitgewerkte cartouche. Een jaarsteen Anno 1748 is ingewerkt in de erfgevel van de stalling, een onleesbare jaarsteen in een zijgevel van het huis. De tabaksast ten westen van het boerenhuis wordt circa 1876 gebouwd en getuigt van de diversificatie van de landbouwsector aan het einde van de 19de eeuw. Het toegangshekken tussen pilasters en het bakstenen hondenhok zijn erfelementen die de historische hoevesite completeren.
Als zijnde een hoeve met een gaaf bewaard witgekalkt boerenhuis met een typische indeling met links een opkamer, onder pannen zadeldak bekroond met een dakruiter, het huis bewaart zijn oorspronkelijke kozijnconstructies met luiken.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een heel beeldbepalende hoevesite ten oosten van de Sint-Bartholomeuskerk. De beeldbepalendheid resulteert voornamelijk uit het volumespel van de gaaf bewaarde witgekalkte bestanddelen en de ligging in een vrij ongerepte omgeving midden in de dorpskern van Pollinkhove waarbij de relatie hoeve-kerk een belangrijke rol speelt.
Het Pollinkhof is als het voormalige neerhof van het foncier van de heren van Pollinkhove van erg groot belang voor de geschiedenis en het culturele erfgoed van het kleine dorp Pollinkhove.

Hoeve Pollinkhof

Vaartstraat 2 (Lo-Reninge)
Het is een erg beeldbepalende in kern 18de-eeuwse hoeve. Ten zuiden van het erf, boerenhuis met dakruiter, 18de-eeuws uitzicht, doch met 19de-eeuwse uitbreiding. Ten zuidwesten van het boerenhuis, tabaksast van circa 1876. Ten noorden van het erf, lange stal, oorspronkelijk teruggaand op twee kortere stallen die circa 1876. Dwarsschuur met geïncorporeerde stal en wagenhuis, teruggaand tot circa 1750.