Britse militaire begraafplaats Lone Tree Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

De Britse militaire begraafplaats Lone Tree Cemetery is beschermd als monument.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Lone Tree Cemetery met toegangspad is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Vrij kleine begraafplaats met bakstenen ommuring, gelegen in een weide bij een vijver waarrond wilgen staan. Andere typische elementen zijn het Cross of Sacrifice en het toegangshekken, dat gevat zit in een gebogen toegangsmuur. De grafstenen liggen vrij onregelmatig verspreid over twee perken links en rechts van de toegang. Het ontwerp van de begraafplaats is van de hand van J.R. Truelove.

in casu de historische context en militair-historische waarde:
Eén van de vele begraafplaatsen, die volledig in het teken staat van de Mijnenslag van 7 juni 1917. Vlakbij de begraafplaats ligt de Lone Tree Crater (ook wel Spanbroekmolenkrater of Pool of Peace genoemd), één van de 19 dieptemijnen die op 7 juni 1917 tot ontploffing gebracht werden. Toen vielen vele slachtoffers onder de Royal Irish Rifles (36th UlsterDivision). Maar liefst 60 van deze 88 doden op deze begraafplaats behoorden tot de Royal Irish Rifles.

Lone Tree Cemetery

Kruisstraat (Heuvelland)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, nabij de Spanbroekmolenkrater, ten zuidwesten van Wijtschate. Lone Tree Cemetery is een kleine, ommuurde begraafplaats met een smeedijzeren toegangshekken, een 'Cross of Sacrifice' en witte grafstenen, ontworpen door J.R. Truelove.