Beschermd monument

Gemeenteschool: onderwijzerswoning en nutsgebouwen

Beschermd monument van tot heden

ID
12232
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12232

Besluiten

Geografisch pakket Pollinkhove
definitieve beschermingsbesluiten: 27-05-2005  ID: 4394

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het voormalige woonhuis van de hoofdonderwijzer met de flankerende nutsgebouwen van de voormalige gemeenteschool te Pollinkhove, is beschermd als monument.



Waarden

Het voormalige woonhuis van de hoofdonderwijzer met de flankerende nutsgebouwen van de voormalige gemeenteschool, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als vormend een getuigenis van de onderwijsgeschiedenis van België: de schoolwet van 1842 kent in de jaren 1860 een belangrijke impact in het landelijke Pollinkhove met de oprichting van een gemeenteschool.
De statige gemeenteschool werd ingeplant aan het einde van de dorpskom. Ze markeert in hoge mate de aaneengesloten en eerder bescheiden bebouwing van de Pollinkhovestraat.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Het voormalige woonhuis van de hoofdonderwijzer vormt een tastbare getuige van een belangrijke stap in de onderwijsgeschiedenis van België, toen bij de schoolwet van 1842 de gemeenten verplicht werden een school te bouwen of te onderhouden.
Als vormend een imposant neoclassicistisch, symmetrisch opgevat geheel, met aan de straat het woonhuis van het schoolhoofd geflankeerd door twee lagere nutsgebouwen. Het woonhuis ontleent zijn statigheid aan de neoclassicistische bepleistering uitgewerkt met hoekpilasters en het centrale rondboogportaal. Daarnaast wordt de voormalige functie als gemeenteschool aangegeven door middel van arduinen casementen met opschrift.
Als zijnde een voormalig schoolgebouw dat typologisch en stilistisch aansluit bij de ontwerpen van provinciaal architect P. Buyck (1805-1877).


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Gemeenteschool

Pollinkhovestraat 39, 37A-C (Lo-Reninge)
In 1922 registreert het kadaster een totale herbouwing van de school die volgens S. Debaeke uitbrandde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Imposant neoclassicistisch, symmetrisch opgevat geheel, met aan de straat het woonhuis van het schoolhoofd geflankeerd door twee lagere nutsgebouwen. De klassen achteraan haaks op het huis dateren vermoedelijk grotendeels van na de Eerste Wereldoorlog.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.