Bunkers

Militaire bouwwerken uit de Tweede Wereldoorlog

De bescherming omvat de restanten van een commandopost.

Waarden

De restanten van de commandopost zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De restanten van de commandopost te Diksmuide dragen bij tot het algemene beeld van de bevelvoering van de Atlantikwall. Gedurende de Tweede Wereldoorlog was in Diksmuide een commandopost van een Duitse legereenheid gelegen. Vanaf 1942 bouwde men deze site verder uit tot een bunkerdorp voor de bevelvoering van de divisie van de regio. Twee kenmerkende bunkers zijn bewaard, met name de commandobunker (Regelbau 117b) en de transmissiebunker voor de hogere bevelvoering (Rege1bau 618). De bunkers zijn gebouwd in sterkte A (i.e. voorzien van drie meter dikke wanden) wat eerder uitzonderlijk is. De transmissiebunker kan beschouwd worden als een tamelijk zeldzame constructie. Op één van de muren bevindt zich nog een goed bewaard bunkernummer.

Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog

Gasthuisstraat 6 (Diksmuide)
Betonnen commandopost, met name een transmissiebunker voor de hogere bevelvoering, Regelbau 618, uit de Tweede Wereldoorlog. De bunker maakte deel uit van een bunkerdorp dat vanaf 1942 in Diksmuide werd opgetrokken voor de bevelvoering van een divisie.

Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog

Ijzerheemplein, Willem Telllaan (Diksmuide)
Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Circa 1942 wordt in de onmiddellijke omgeving van het IJzerheemplein een bunkerdorp voor de bevelvoering van de 171ste Infanterie Divisie uitgebouwd.