Eclectisch burgerhuis

Eclectisch herenhuis

Beschrijving

Het eclectisch burgerhuis is beschermd als monument. De bescherming omvat het woonhuis, inclusief het interieur en de achterliggende aanbouwen, en de achtertuin.

Het woonhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Het pand is een voorbeeld van een gaaf bewaard eclectisch herenhuis van circa 1900 waarbij zowel aandacht werd besteed aan het interieur als het exterieur.
Het is een gaaf bewaard pand met een rijk uitgewerkte gevel die opvalt door het rijke materiaalgebruik bestaande uit arduin in combinatie met witgeglazuurde baksteen, sierlijke vormgeving van de muuropeningen en de gebuikte gietijzeren balkonleuningen.
Het pand bevat een gaaf bewaard interieur met klassieke plattegrond. De salons en de inkom bewaren onder meer de deuren met origineel hang- en sluitwerk, rijk uitgewerkte plafonds met lijstwerk en centrale rozet. De doorrit wordt geritmeerd door halfzuilen met Korinthische kapitelen, het plafond is voorzien van lijstwerk. In het salon zijn de volgende elementen bewaard gebleven: marmeren schouw, cementtegelvloer, lijstwerk, deuren en zuilen met rijk uitgewerkt stucwerk.

sociaal-culturele waarde

Het pand met rijk uitgewerkte gevel en gaaf bewaard interieur weerspiegelt de sociale status van de bouwheer. Dit komt onder meer tot uiting bij de materiaalkeuze en de uitwerking van de interieurelementen.
Het pand is te situeren in de Brugse rand en illustreert de stadsuitbreiding in het begin van de 20ste eeuw, waarbij de gegoede burgerij herenhuizen liet bouwen in de Brugse rand.

Gistelse Steenweg 97 (Brugge)
Eclectisch woonhuis van circa 1900 met imposante lijstgevel voorzien van een parement van geglazuurde tegels boven een begane grond van arduin.