Herenhuis uit de 19de eeuw

Geografisch pakket Lo

Beschrijving

Het 19de-eeuwse herenhuis van de voormalige brouwerij Rouzée en een deel van de tuinmuren, zijn beschermd als monument.

Waarden

De herenwoning van de voormalige brouwerij Rouzée en een deel van de tuinmuren, zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een 19de-eeuwse herenwoning in het centrum van Lo, met een markante neoclassicistische bepleistering, aldus vormt het pand een uitzondering binnen het straatbeeld van de historische stad Lo.
Als zijnde een breed opgevat herenhuis - in casu een brouwerswoning - met de typische structuur van een 19de-eeuwse herenwoning zoals de koetsdoorrit met markerende poort met twee vleugels en de uitgewerkte scheibogen met marmerimitatie.
Als zijnde een breed opgevat burgerhuis met deels bewaarde oude tuinmuren met blinde korfboognissen en uitkragend torentje met nisje.
Als zijnde een gaaf bewaarde getuige van het gegeven dat een stad als Lo voor de Eerste Wereldoorlog meerdere brouwerijen telde.

Herenhuis

Weststraat 2 (Lo-Reninge)
Herenhuis uit de 19de eeuw, tot voor enkele decennia deeluitmakend van het brouwerijcomplex Rouzée. De site met brouwerswoning en brouwerij is reeds aangeduid op het primitief percelenplan van circa 1835. Breed burgerhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.