Stadspomp

Geografisch pakket Lo

De stadspomp, een ijzeren armpomp, te Lo, is beschermd als monument.

Waarden

De stadspomp op het Vateplein, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een materiële getuige van een gemeenschappelijke watervoorziening op het Vateplein, op deze manier vormde dit plein een collectief gegeven binnen de historische stad, gezien ook de vroegere functie van het Vateplein als bleekweide en mogelijk ook een oorspronkelijke functie van de Vatevijver als veedrinkplaats.
Als zijnde een typische monumentale stadspomp: de verzorgde ijzeren armpomp is geïntegreerd in een monumentale arduinen zuil op dito vierkante sokkel.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een beeldbepalend relict van een verdwenen stadsleven en van een gemeenschappelijke watervoorziening om en bij het Vateplein en binnen de historische stad.

Stadspomp

Markt (Lo-Reninge)
De stadspomp op het Vateplein is een verzorgde ijzeren armpomp. De smalle gebogen tuit en de arm zijn geïntegreerd in een monumentale arduinen zuil op dito vierkante sokkel.