Beschermd cultuurhistorisch landschap

Hazegraspolder

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Hazegraspolder

Beschrijving

De Hazegraspolder te Knokke werd beschermd als landschap bij koninklijk besluit van 5 september 1978. Deze bescherming werd gedeeltelijk vernietigd bij arrest van de Raad van State van 28 november 1982, waarbij de percelen 642 tot en met 647 (sectie G, artikel 626) uit de afbakening werden gehaald.

De Hazegraspolder is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

wetenschappelijke, in casu natuurwetenschappelijke waarde

esthetische waarde

Bakstenen muren voor schotbalken

Dijkgraafstraat (Knokke-Heist)
Bakstenen muren met sleuven voor schotbalken aan weerszijden van de onderbreking van de Nieuwe Hazegraspolderdijk ter hoogte van de kruising met de Dijkgraafstraat.

Duitse betonnen post 'Stützpunkt Wilhelm'

Nieuwe-Hazegraspolderdijk (Knokke-Heist)
Duits militair bouwwerk uit de Eerste Wereldoorlog, opgericht tegen de berm van de Nieuwe Hazegraspolderdijk als onderdeel van de 'Hollandstellung'.

Duitse bunker 'Stützpunkt Wilhelm'

Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgericht tegen de berm van de Nieuwe Hazegraspolderdijk als onderdeel van de 'Hollandstellung'.

Duitse bunker 'Stützpunkt Wilhelm' met open gevechtsstelling

Duitse bunker met open gevechtsstelling

Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgericht tegen de berm van de Nieuwe Hazegraspolderdijk, als onderdeel van de 'Hollandstellung'.

Duitse schakelpost voor telefoonverbindingen

Hazegraspolderdijk (Knokke-Heist)
Duitse betonnen telefoonpost uit de Tweede Wereldoorlog, opgetrokken in de Hazegraspolderdijk.

Hollandstellung

Assenede, Oosteeklo (Assenede), Vrasene (Beveren), Lapscheure, Moerkerke (Damme), Eeklo (Eeklo), Ertvelde (Evergem), Gent (Gent), Lembeke (Kaprijke), Knokke, Westkapelle (Knokke-Heist), Zaffelare (Lochristi), Eksaarde (Lokeren), Maldegem, Middelburg (Maldegem), Sint-Gillis-Waas (Sint-Gillis-Waas), Sint-Laureins (Sint-Laureins), Sinaai (Sint-Niklaas), Kemzeke, Stekene (Stekene)
Duitse verdedigingsstelling uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken ten zuiden van de Belgisch-Nederlandse grens tussen Knokke en Vrasene.

Het Zwin met Hazegraspolders, Koningsbos, Willem-Leopoldpolder, Oud Fort Isabella en Cantelmolinie

Knokke, Westkapelle (Knokke-Heist)
Deze ankerplaats omvat de kustduinen tussen Het Zoute en Cadzand-Bad met het slikken- en schorrengebied van Het Zwin en de aansluitende Zwinbosjes, het Koningsbos, de achterliggende Oude en Nieuwe Hazegraspolder, Willem-Leopoldpolder en de fortificaties van het Oud Fort Isabella en de Cantelmolinie.