Landhuis Willems mote

Geografisch pakket Kortrijk

Beschrijving

Het landhuis Willems mote, gelegen langs de Erasmuslaan te Kortrijk, is beschermd als monument. In hetzelfde besluit werd het omliggende park beschermd als stadsgezicht.

Het landhuis is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

historische, in casu architectuurhistorische waarde en sociaal-culturele waarde: Als zijnde een voormalig buitenverblijf van circa 1800, relevant voor de verfijnde levensstijl van de toenmalige bourgeoisie, sterk beïnvloed door de Franse mode en als zijnde een gaaf bewaard gebouw in directoirestijl met een verzorgd interieur.

Landhuis Willems mote met park

Erasmuslaan 30-32, 36 (Kortrijk)
Landhuis uit het einde van de 18de eeuw met dienstgebouwen (conciërgewoning, koetshuis, paardenstal) ten zuiden en villa van circa 1950 naar ontwerp van Jacques Viérin ten noorden. Toegankelijk via een toegangsdreef afgesloten met smeedijzeren hekken met gietijzeren hekpijlers en een secundaire toegang aan de villa. Parkje met centrale vijver met eilandje bereikbaar via tuinbrug met octagonaal hoenderhok en achthoekige serre. Parkje in landschappelijke stijl met vijver, gazon, bomengroepen en omgevende bomenrand. Waardevol bomenbestand met onder meer een zeldzame zwarte moerbeiboom.