Woods Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

De Britse militaire begraafplaats Woods Cemetery te Zillebeke, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Woods Cemetery met toegangspad, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu historische context en militair-historische waarde:
Eén van de 3 begraafplaatsen vlakbij The Bluff gelegen. De begraafplaats heeft een onregelmatig grondplan, dat te wijten is aan de omstandigheden waarin de bijzettingen dienden te gebeuren toen de frontlijn juist buiten het bos liep. Woods Cemetery werd aangelegd tussen april 1915 en september 1917 door gevechtseenheden en field ambulances. Bij de 326 doden behoren veel manschappen van de 2nd, 3rd & 10th Canadian Infantry Battalions en van het London Regiment.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats ontworpen door E. Lutyens en W.R. Cowlishaw, gelegen in het mooie landschappelijke kader van het provinciaal domein De Palingbeek. De begraafplaats is in 2 delen en verschillende niveaus aangelegd, met het Cross of Sacrifice als centraal punt. Het geheel wordt ommuurd met een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen en wordt getooid met bloemperken, struiken, berken, populieren en Zweedse lijsterbessen.

Woods Cemetery

Verbrandemolenstraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van E. Lutyens en W.H. Cowlishaw. De ommuurde begraafplaats met smeedijzeren toegangshek heeft een onregelmatige vorm, met een 'Cross of Sacrifice', een schuilgebouw en witte grafzerken, dit alles getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.