Larch Wood (Railway Cutting) Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

De Britse militaire begraafplaats Larch Wood Cemetery te Zillebeke, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Larch Wood (Railway Cutting) Cemetery, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu historische context en militair-historische waarde:
Begraafplaats aangelegd tussen april 1915 en april 1918 bij een lorkenbosje (Larch Wood) in een fel bevochten omgeving, op 500 meter van Hill 60 verwijderd. De tunnels van Larch Wood werden in 1917 gebruikt als hoofdkwartieren van reservebataljons. Hier liggen onder meer slachtoffers van de mijnenoorlog die bij Hill 60 uitgevochten werd. Er liggen vele doden van de 46th (North Midland) Division en de lst Dorsets.
Na de oorlog werd de begraafplaats uitgebreid door de concentratie van 245 graven uit de slagvelden rondom Ieper en uit Duitse begraafplaatsen. Nu zouden er 857 militairen liggen, waarvan er 321 niet meer geïdentificeerd konden worden. Voor 82 doden, wiens graf door het oorlogsgeweld vernietigd raakte, werd een special memorial opgericht. Voor 5 anderen, wiens graf verloren ging op hun oorspronkelijke begraafplaats, werd ook een duhallow block opgericht.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats net naast de spoorlijn gelegen, ontworpen door E. Lutyens en W.H. Cowlishaw. Via een toegangspoortje en een smal tuintje wordt de feitelijke begraafplaats bereikt. De Stone of Remembrance wordt geflankeerd door 2 bakstenen paviljoentjes afgewerkt met witte natuursteen en een rondboog. Het Cross of Sacrifice staat aan de andere kant, tegen de spoorlijn. De begraafplaats met typische grafstenen wordt onder meer getooid met lorken, verwijzend naar de naamgeving van de begraafplaats.

Komenseweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, ontworpen door E. Lutyens en W.H. Cowlishaw. Het betreft een langwerpige, ommuurde begraafplaats met smeedijzeren toegangshek, een 'Stone of Remembrance' geflankeerd door bakstenen paviljoentjes en een 'Cross of Sacrifice'. De rijen met witte grafstenen zijn eerder onregelmatig aangelegd. De begraafplaats wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.