Blauwepoort Farm Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Blauwepoort Farm Cemetery te Zillebeke, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Blauwepoort Farm Cemetery met parking, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Kleine, typisch Britse militaire begraafplaats, ontworpen door W.H. Cowlishaw. Karakteristieke elementen zijn de bakstenen ommuring, het smeedijzeren toegangshekken, het Cross of Sacrifice en het bakstenen schuilgebouw. Bloemperken en struiken tooien de headstones in het grasveld.

in casu historische context en militair-historische waarde:
Kleine begraafplaats met 90 Britse doden, die hier tussen februari 1915 en februari 1916 begraven werden. Het merendeel hiervan behoorde tot de Staffordshire, het Norfolk Highland Regiment of het Scottish Highland Regiment. De graven van de Franse Alpenjagers, die deze begraafplaats aangelegd hadden in november 1914, zijn verwijderd.

Komenseweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van W.H. Cowlishaw. De begraafplaats is ommuurd, met een smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice' centraal vooraan op de begraafplaats, een schuil- en dienstgebouw in de oostelijke hoek en witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken en struiken.