Railway Dugouts Burial Ground (Transport Farm)

Britse militaire begraafplaatsen

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Railway Dugouts Burial Ground met vijver te Zillebeke, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Railway Dugouts Burial Ground (Transport Farm) met vijver, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu historische context en militair-historische waarde:
Grote Britse begraafplaats die vanaf april 1915 en vooral in 1916 en 1917 is aangelegd, toen vooruitgeschoven verbandposten op de nabijgelegen boerderij (Transport Farm) en in de spoorwegberm (Railway Dugouts) waren ingericht. De onregelmatige aanleg van de perken wijst op de chaotische oorlogsomstandigheden, waarin de doden werden begraven. Tijdens de Derde Slag bij Ieper zou een groot aantal graven vernietigd raken door artillerievuur. Zij worden nu met 261 special memorials herdacht. Tegen het einde van de oorlog lagen hier 1705 doden.
Na de oorlog werden nog graven toegevoegd uit omliggende slagvelden en uit kleinere begraafplaatsen. Nu liggen er 2463 mannen, waarvan er 431 niet meer geïdentificeerd konden worden. 72 doden uit Valley Cottages Cemetery en Transport Farm Annexe, wiens graven eveneens vernield raakten, worden met special memorials en een duhallow block herdacht.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
De ontwerpers E. Lutyens en J.R. Truelove wisten aan deze begraafplaats een indrukwekkend ontwerp mee te geven. De imposante toegangsmuur met 2 paviljoenen uit witte natuursteen met rondbogige doorgang verhult de ware grootte van de begraafplaats. De Stone of Remembrance staat op een verhoogd, cirkelvormig perk met rondom rond een dubbele rij special memorials. Behalve een tweede groep met special memorials en een duhallow block die in een dubbele cirkel staan opgesteld, oogt de indeling van de andere perken heel onregelmatig.
De hoge landschappelijke waarde van deze begraafplaats, te danken aan de bloemperken, struiken en vele bomen, wordt versterkt door de vijver, waar het offerkruis en treurwilgen staan. Verder zijn er nog eiken, berken (onder meer bij de Stone of Remembrance), paardenkastanjes en moerascipressen terug te vinden.

Komenseweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van E. Lutyens en J.R. Truelove. Het betreft een grote, grotendeels ommuurde begraafplaats met onregelmatig grondplan, in meerdere niveaus aangelegd, met twee toegangsgebouwen, een 'Stone of Remembrance' op een cirkelvormig terras, 'special memorials' die in cirkels staan, een 'Cross of Sacrifice' en grotendeels vrij onregelmatig geschikte rijen met witte grafstenen. De begraafplaats wordt rijkelijk getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.