Beschermd monument

Maple Copse Cemetery

Beschermd monument van tot heden

ID
12155
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12155

Besluiten

Britse militaire begraafplaatsen
definitieve beschermingsbesluiten: 01-04-2009  ID: 4598

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Maple Copse Cemetery te Zillebeke, is beschermd als monument.



Waarden

Britse militaire begraafplaats Maple Copse Cemetery met rustplaats vóór de begraafplaats, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde:
Begraafplaats aangelegd bij een bosje (maple copse) ten westen van Sanctuary Wood, waar vooruitgeschoven verbandposten waren opgesteld. Vooral tijdens de Slag om Mount Sorrel (juni 1916) vielen hier veel doden. Tijdens en na deze slag werden de sporen van de meeste graven evenwel uitgewist: slechts 78 graven konden opnieuw gelokaliseerd worden, nauwelijks 26 van hen konden geïdentificeerd worden. De andere doden worden met 230 special memorials herdacht.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Heel mooi gelegen begraafplaats in een rustige omgeving, grotendeels omgeven door een gracht en bomen. Het ontwerp is van E. Lutyens en N. A. Rew. Vanaf het natuurstenen toegangsgebouw met onder meer een rondbogige doorgang vertrekt een as naar het Cross of Sacrifice achteraan op de begraafplaats. Behalve de 78 onregelmatig aangelegde graven, worden de meeste doden hier herdacht met special memorials, die netjes per 2 rijen op regelmatige wijze gerangschikt zijn. De begraafplaats wordt getooid met bloemperken, struiken en bomen (onder meer esdoorn en moerascipres).


Aanduiding van

Is de bescherming van

Maple Copse Cemetery

Schachteweidestraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van E. Lutyens en N.A. Rew. Het betreft een begraafplaats met een rechthoekig grondplan, omgeven door een gracht die verstevigd is met muurtjes, met een toegangsgebouw met rondbogige doorgang, een 'Cross of Sacrifice' en vrij onregelmatig verspreide grafstenen. Het geheel wordt getooid met opgaande bomen, struiken en bloemperken.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.