Sanctuary Wood Cemetery en gedenkteken voor Keith Rae

Britse militaire begraafplaatsen

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Sanctuary Wood Cemetery met gedenkteken voor K. Rae, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Sanctuary Wood Cemetery met gedenkteken voor K. Rae, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu historische context en militair-historische waarde:
Deze begraafplaats is een sterke getuige van de verwoestende kracht van oorlogsvoering. Oorspronkelijk was dit één van de 3 begraafplaatsen die in Sanctuary Wood waren aangelegd in de periode mei - augustus 1915. Tijdens de Slag om Mount Sorrel raakten de 3 begraafplaatsen vernield. Er bleven enkel nog sporen over van deze begraafplaats, waar oorspronkelijk 137 mannen begraven lagen, maar waarvan er 88 graven niet meer gelokaliseerd konden worden. Zij worden nu herdacht met special memorials.
Tijdens de jaren 1927-1932 werd de begraafplaats uitgebreid met graven uit slagvelden of begraafplaatsen rond Ieper, maar ook verder zoals uit de omgeving van Nieuwpoort. Nu liggen er 1990 doden begraven (of worden herdacht), waarvan er 1353 niet meer geïdentificeerd konden worden. Op vele grafstenen staat te lezen buried near this spot.
Hier ligt onder meer Lt. Gilbert Talbot begraven, naar wie het Talbot House in Poperinge werd genoemd. Hij was een goede vriend van Keith Rae, voor wie een privaat gedenkteken werd opgericht. Oorspronkelijk stond dit gedenkteken bij Hoge, op de plaats waar hij omgekomen was, maar ·in 1966 werd dit gedenkteken verplaatst naar deze begraafplaats.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats gelegen bij de druk bezochte Canadese gedenksite van Hill 62 / Mount Sorrel en het private museum van Hill 62. Deze sites zijn in een mooie omgeving gelegen en bereikbaar via de na de oorlog aangelegde Canadalaan (Maple Avenue). De (grotendeels) afwezigheid van een voormuur werkt uitnodigend voor de toerist.
Deze stijlvol ingerichte begraafplaats werd door E. Lutyens en N. A. Rew in een waaiervorm aangelegd. Centraal vooraan staat een toegangsgebouw met onder meer zadeldak, een doorgang met rondzuilen en pilasters en een met siermotieven voorziene vloer. Vanaf dit poortgebouw vertrekt een centraal pad naar het Cross of Sacrifice centraal achteraan, op het hoger gelegen middelpunt van de waaier. Tussen het offerkruis en het toegangsgebouw in staat de Stone of Remembrance. De graven staan in gebogen rijen (waaiervorm) tegen een lichte helling opgesteld. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken, haagbeuken en esdoorns.

Gedenkteken Keith Rae

Canadalaan (Ieper)
Gedenkteken in de vorm van een Keltisch kruis ter herinnering aan een privaat persoon. Het gedenkkruis staat langs de Canadalaan, tegen de voormuur van Sanctuary Wood Cemetery, .

Sanctuary Wood Cemetery

Canadalaan (Ieper)
Sanctuary Wood Cemetery is een Britse militaire begraafplaats langs de Canadalaan, naar ontwerp van E. Lutyens en N.A. Rew. De begraafplaats wordt getypeerd door een waaiervormig grondplan met witte grafstenen op een licht hellend terrein, dat grotendeels omheind is met een natuurstenen muur, met centraal vooraan een poortgebouw uit natuursteen. Centraal staat de 'Stone of Remembrance', centraal achteraan het 'Cross of Sacrifice'. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.