Hooge Crater Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

De Britse militaire begraafplaats Hooge Crater Cemetery te Zillebeke, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Hooge Crater Cemetery, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats tegen een helling gelegen, met panoramisch zicht richting Hill 62 en Sanctuary Wood. Door deze helling, de langwerpige vorm van de begraafplaats en het groot aantal graven lijkt het aantal rijen met typisch Britse grafstenen oneindig. Vooraan staan de Stone of Remembrance, het Cross of Sacrifice en de 2 schuilgebouwen in een apart perk. De cirkelvormige diepte waarin de Stone of Remembrance is geplaatst, wordt gemarkeerd door een bakstenen muurtje dat is afgedekt met witte natuursteen. De bakstenen schuilgebouwen zijn onder meer afgewerkt met een rondbogige doorgang, een dubbele zuilengalerij en een zadeldak uit witte natuursteen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken (onder meer rododendron) en bomen (berk, linde en donkere eik). De begraafplaats is ontworpen door E. Lutyens en N.A. Rew.

in casu historische context en militair-historische waarde:
Indrukwekkende begraafplaats gelegen langs de heuvel flank van Hoge, dat door zijn hoogteligging een strategisch belangrijke positie vormde. Vooral in 1915 en 1916 werd hier fel gevochten, waarbij onder meer ondergrondse mijnladingen onder de vijandelijke posities tot ontploffing werden gebracht. De cirkelvormige diepte rond de Stone of Remembrance van de begraafplaats verwijst naar de Hooge-krater van 19 juli 1915 en andere mijnkraters die in de omgeving werden geslagen.
Hooge Crater Cemetery werd in oktober 1917 gestart. Toen het in april 1918 in Duitse handen viel, lagen er 76 graven. Na de wapenstilstand werden zo'n 5800 graven toegevoegd uit de slagvelden en uit kleinere of Duitse begraafplaatsen rondom Zillebeke, Zandvoorde en Geluve1d. Nu is Hooge Crater Cemetery een van de grootste Britse begraafplaatsen, met 5922 mannen, waarvan er 3578 niet meer geïdentificeerd konden worden. Een klein deel hiervan wordt herdacht met special memorials en een duhallow block.

Meenseweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van E. Lutyens en N.A. Rew. Het betreft een langwerpige begraafplaats, die grotendeels omheind is met hagen, met aan straatzijde een afgescheiden toegangsgedeelte met een 'Stone of Remembrance' in een cirkelvormige diepte, een 'Cross of Sacrifice' geflankeerd door twee schuilgebouwen. De graven uit witte natuursteen liggen verspreid over 23 perken. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.