Perth Cemetery (China Wall)

Britse militaire begraafplaatsen

De Britse militaire begraafplaats Perth Cemetery te Zillebeek, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Perth Cemetery (China Wall), is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu historische context en militair-historische waarde:
Oorspronkelijke Franse begraafplaats uit november 1914, die vanaf juni 1917 door Britse eenheden werd gebruikt. Tegen oktober 1917 lagen er zo'n 130 graven. Na de wapenstilstand werd de begraafplaats uitgebreid met meer dan 2500 graven uit de omliggende slagvelden en uit andere (onder meer Duitse) begraafplaatsen. Het Franse perk werd aanvankelijk nog uitgebreid, maar uiteindelijk werden de Franse graven naar elders overgebracht. Nu zouden er 2791 doden liggen, waarvan er 1369 niet meer geïdentificeerd konden worden. Voor 108 van hen werd een special memorial en een duha1low block opgericht, omdat hun graven op hun oorspronkelijke begraafplaatsen vernietigd raakten. Voor 25 anderen, waarvan aangenomen wordt dat ze op deze begraafplaats onder een naamloos graf liggen, werd eveneens een special memorial opgericht. Op Perth Cemetery liggen maar liefst 7 Britse militairen, die in 1915 werden terechtgesteld.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Langwerpige begraafplaats, ontworpen door E. Lutyens en J.R. Truelove. Vlakbij de toegang staat het Cross of Sacrifice, dat via een brede laan met wilgen met de Stone of Remembrance achteraan op de begraafplaats verbonden wordt. Andere karakteristieke elementen zijn de bakstenen ommuring en het schuilgebouw, dat met baksteen en witte natuursteen is opgetrokken. De 108 special memorials en 3 duhallow blocks voor vernietigde graven op andere begraafplaatsen staan vooraan in een apart perk.

Maaldestedestraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van E. Lutyens en J.R. Truelove. Het betreft een langwerpige, bijna volledig ommuurde begraafplaats met een geplaveide toegangspartij met smeedijzeren hek, een 'Cross of Sacrifice' vooraan op de begraafplaats en een 'Stone of Remembrance' achteraan, een schuilgebouw en witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.