Tuileries British Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Tuileries British Cemetery te Zillebeke, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Tuileries British Cemetery, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats ontworpen door W.C. Von Berg. De weinige graven zijn opgesteld tussen de toegang en het Cross of Sacrifice, centraal op de begraafplaats. De rest bestaat uit special memorials die tegen de bakstenen omheiningsmuur zijn geplaatst. Hierdoor overheerst de grasvlakte waarin jonge eiken geplaatst zijn. In de hoeken staan wilgen.

in casu historische context en militair-historische waarde:
Begraafplaats aangelegd aan het begin van 1915 met 95 Britse en 3 Franse doden. Door het latere oorlogsgeweld raakte het merendeel van de graven vernield, waardoor 69 Britten nu met een special memorial herdacht worden.

Maaldestedestraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog, ingericht door W.C. Von Berg. De rechthoekige, ommuurde begraafplaats met smeedijzeren toegangshek bevat vooral 'special memorials' voor doden wiens graf door het latere oorlogsgeweld vernield raakte. Deze 'special memorials' staan opgesteld langs de omheiningsmuur. Het 'Cross of Sacrifice' staat centraal op de begraafplaats, die verder vooral met opgaande bomen wordt getooid.