Ridge Wood Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

De Britse militaire begraafplaats Ridge Wood Cemetery te Voormezele, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Ridge Wood Cemetery, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats in een glooiende, deels beboste en (nu) heel rustige omgeving gelegen, naar ontwerp van E. Lutyens en G. H. Goldsmith. Karakteristieke elementen zijn de (hoofdzakelijke) bakstenen ommuring, het smeedijzeren toegangshekken, de Stone of Remembrance centraal vooraan en het Cross of Sacrifice centraal achteraan. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken, vaantjesbomen (davidia) en Noorse esdoorns.

in casu historische context en militair-historische waarde:
Frontlijnbegraafplaats in een vallei ten westen van Ridge Wood aangelegd vanaf mei 1915 door gevechtseenheden zoals de 2nd Royal Irish Rifles, de 18th, 19th, 20th & 21st Canadian Battalions en de 9th Durham Light Infantry. Franse graven uit april en mei 1918 zijn verwijderd, waardoor er nu 595 geïdentificeerde en 26 ongeïdentificeerde militairen begraven liggen.

Ridge Wood Cemetery

Kriekstraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van E. Lutyens en G.H. Goldsmith. De begraafplaats wordt omheind met een bakstenen muur en een haag aan straatzijde, met een smeedijzeren toegangshek. Er zijn een 'Cross of Sacrifice', 'Stone of Remembrance' en drie perken met witte grafstenen, dit alles getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.