Beschermd monument

Voormezeele Enclosure No 3

Beschermd monument van tot heden

ID
12128
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12128

Besluiten

Britse militaire begraafplaatsen
definitieve beschermingsbesluiten: 01-04-2009  ID: 4598

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Enclosure No. 3 te Voormezele, is beschermd als monument.



Waarden

Britse militaire begraafplaats Voormezeele Enclosure No. 3, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Langwerpige begraafplaats, ontworpen door E. Lutyens en W.C. Von Berg. De begraafplaats wordt omheind door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. Andere gebruikelijke elementen zijn de Stone of Remembrance tegen de zuidoostelijke hoek en het Cross of Sacrifice centraal achteraan. De graven liggen verdeeld over 16 perken. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken, hoge populieren (onder meer bij de Stone of Remembrance en het offerkruis), eiken en elzen.

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde:
Dit was de grootste van de 4 enclosures die in het dorp Voormezele waren aangelegd. No. 3 werd in februari 1915 gestart door de Princess Patricia's Canadian Light Infantry en zou tot in oktober 1918 (Geallieerd Bevrijdingsoffensief) gebruikt worden. Na de wapenstilstand werden hier nog graven geconcentreerd uit kleinere begraafplaatsen en uit de omliggende slagvelden. Franse graven uit april en september 1918 werden verwijderd. Nu liggen er 1612 doden, waarvan er 610 niet meer geïdentificeerd konden worden en waarvan er 20 herdacht worden met een special memorial.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Voormezeele Enclosure No 3

Ruuschaartstraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van E. Lutyens en W.C. Von Berg. Het betreft een rechthoekige, ommuurde begraafplaats met een 'Stone of Remembrance', 'Cross of Sacrifice' en vrij onregelmatig geschikte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.