Dokterswoning Hof Sebrechts

Geografisch pakket Brugge

Beschrijving

De dokterswoning Hof Sebrechts te Brugge is beschermd als monument. Het 18de-eeuwse herenhuis werd door professor-dokter J. Sebrechts (1885-1948) gebruikt als dokterspraktijk met bijhorende kliniek. De bescherming omvat het herenhuis van vijf traveeën, inclusief het interieur. De bijgebouwen ten zuiden van de woning, zoals het voormalige koetshuis, en het toegangshek zijn niet in de bescherming als monument opgenomen.

In het beschermingsdossier wordt de architectuurhistorische waarde van het herenhuis als volgt gemotiveerd: "Als zijnde een belangrijke 18de-eeuwse herenwoning met verzorgde interieurs, vrij gaaf bewaard in hun oorspronkelijke toestand."

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000551, Brugge: Geografisch pakket (S.N., 1991).

Het huis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang.

Dokterswoning Hof Sebrechts met tuin

Beenhouwersstraat 22-26, Oude Zak (Brugge)
Hof Sebrechts, bestaande uit een woning met bijhorende kliniek van professor-dokter J. Sebrechts en een uitgestrekte tuin tot aan de Oude Zak, nu het openbaar Professor Dr. J. Sebrechtspark. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder hoog mansardedak, gebouwd kort na 1762 voor koopman Joseph van Severen. Verankerde en beschilderde bakstenen lijstgevel met segmentboogdeur in arduinen rococo-omlijsting . Rechts, voormalige paardenstallen en koetshuis uit de 18de eeuw. Links, in 1928 uitgebreid met een kliniekgebouw in historiserende stijl naar ontwerp van architect J. Viérin. Groot omhaagd park, aan de Oude Zak toegankelijk via een poort naar ontwerp van architect L. Delacenserie in 1907, en aan de Beenhouwersstraat via een neorococohekken, in 1871 vervaardigd door kunstmid E. De Vooght voor het Hôtel d'Hannin de Moerkerke. Parkaanleg, deels gebaseerd op het oude patroon, en uitgebreid, gedeeltelijk bewaard bomenbestand.