Vlamertinghe Military Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Vlamertinghe Military Cemetery te Vlamertinge, is beschermd als monument.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Vlamertinghe Military Cemetery, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu historische context en militair-historische waarde:
Oorspronkelijk Franse begraafplaats, die vanaf 1915 door Britse gevechtseenheden en medische posten werd gebruikt. Wegens plannen tot aanleg van een militaire spoorlijn werd vanaf juni 1917 uitgeweken naar een nieuwe begraafplaats. Nu liggen er 1182 militairen begraven. Opmerkelijk is de wijze waarop mannen uit dezelfde eenheden, die ongeveer in dezelfde periode gestorven zijn, naast mekaar begraven liggen. Eveneens opmerkelijk is het hoge aantal territoriale eenheden (bv. de Lancashire Territoriais).

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats ontworpen door R. Blomfield en A.J.S. Hutton. Centraal vooraan staat het Cross of Sacrifice (type A), geflankeerd door 2 hekken met fijn smeedijzeren traliewerk. Deze toegangspoortjes zijn een gift van de familie Lord Redesdale, ter herinnering aan zoon Major Mitford, die hier begraven ligt. Aan de uiteinden van de natuurstenen voormuur staat telkens een wit natuurstenen gebouw met sterk geometrische opbouw, met onder meer traliewerk in de vensteropeningen. De Stone of Remembrance staat op een verhoog achteraan op de begraafplaats. Het merendeel van de grafstenen is uit het grijzere Hopton Wood vervaardigd.
Naast de vele kleurige bloemperken en struiken verhogen de berken, valse acacia's en trompetbomen de landschappelijke waarde van deze begraafplaats in aanzienlijke mate.

Hospitaalstraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield en A.J.S. Hutton. Het betreft een vrij grote begraafplaats, aan voorzijde afgebakend met een natuurstenen muur en fijn uitgewerkte smeedijzeren toegangspoortjes ter hoogte van het 'Cross of Sacrifice' en twee gebouwen met sterk geometrische opbouw. Aan de andere zijden is de begraafplaats met een haag afgebakend. De grafzerken zijn voor een belangrijk deel uit het grijzere Hopton Wood vervaardigd. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.