Brandhoek New Military Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Brandhoek Military Cemetery te Vlamertinge, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Brandhoek New Military Cemetery met toegangspad, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu historische context en militair-historische waarde:
Dit is de tweede van 3 begraafplaatsen, die op het gehucht Brandhoek werden aangelegd. De aanleg van Brandhoek New Military Cemetery startte in juli 1917 toen Brandhoek Military Cemetery vol lag. Bovendien werden er op het gehucht Brandhoek ·in de zomer van 1917 ter voorbereiding van de Derde Slag bij Ieper casualty clearing stations (veldhospitalen) ingericht. In augustus 1917 diende al een derde begraafplaats opgestart te worden wegens plaatsgebrek.
Er liggen hier 558 doden begraven. Heel uitzonderlijk is het graf van Captain Noël Chavasse, de enige man die tijdens de Eerste Wereldoorlog tweemaal met het Victoria Cross onderscheiden werd omwille van zijn heldhaftige daden.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats ontworpen door R. Blomfield en N. A. Rew, met een toegangsgebouw uit witte natuursteen, met sterk geometrische opbouw, met onder meer een lage koepel en toegangshekken. De begraafplaats wordt omheind met een natuurstenen muur, met gebogen vormen aan toegangszijde. Het gebruikelijke Cross of Sacrifice staat centraal op de middenas, de Stone of Remembrance staat centraal achteraan. Het geheel wordt onder meer getooid met bloemperken, struiken en meidoornbomen.

Zevekotestraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield en N.A. Rew. Het betreft een ommuurde begraafplaats met toegangsgebouw uit witte natuursteen met smeedijzeren hek, met een 'Cross of Sacrifice' en een 'Stone of Remembrance' en zes perken met witte grafstenen. Het geheel wordt onder meer getooid met opgaande bomen.