Hagle Dump Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

De Britse militaire begraafplaats Hagle Dump Cemetery te Elverdinge, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Hagle Dump Cemetery, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu historische context en militair-historische waarde:
Begraafplaats aangelegd tijdens het Duitse Lente-offensief in april 1918 en gebruikt tot in oktober 1918 door gevechtseenheden en field ambulances (medische posten). Na de oorlog werden meer dan 200 graven toegevoegd uit de omliggende slagvelden of uit Brielen Military Cemetery, terwijl 26 Amerikanen en 2 Fransen naar elders werden overgebracht. Nu liggen er 439 militairen, waarvan er 117 niet meer geïdentificeerd konden worden.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Typisch Britse militaire begraafplaats aangelegd door R. Blomfield en A.J.S. Hutton. Karakteristieke elementen zijn de bakstenen ommuring en het Cross of Sacrifice bij de toegang. De graven liggen regelmatig verspreid over 6 perken, die getooid worden met bloemperken en jonge berken.

Hagle Dump Cemetery

Sint-Pieterstraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield en A.J.S. Hutton. Het betreft een bijna rechthoekige begraafplaats omheind door een bakstenen muur, met centraal vooraan een 'Cross of Sacrifice' en zes vrij regelmatig geschikte perken met witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken en opgaande bomen.