Canada Farm Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

De Britse militaire begraafplaats Canada Farm Cemetery te Elverdinge, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Canada Farm Cemetery, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats ontworpen door R. Blomfield en A.J.S. Hutton, met trapeziumvormig grondplan en achteraan afgeronde hoeken. Het Cross of Sacrifice staat centraal vooraan, als het ware op de bakstenen omheiningsmuur. De Stone of Remembrance staat op een verhoog met witte treden, centraal achteraan tegen een hoger opgetrokken achtermuur. Op de begraafplaats zijn esdoorns aangeplant, het kenteken van Canada.

in casu historische context en militair-historische waarde:
Begraafplaats aangelegd tijdens de Slag bij Mesen en de Derde Slag bij Ieper, met 898 Britse en 9 Canadese doden. De meeste doden zijn gestorven in het veldhospitaal (casualty clearing station), dat in de nabijgelegen Canada Farm ingericht was. Opvallend is het hoge aantal mannen van de Royal Artillery (438) en van de Guards Division (144). Zij stierven vooral tijdens de eerste dagen van de Derde Slag bij Ieper.

Elzendammestraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield en A.J.S. Hutton. Het betreft een ommuurde begraafplaats met smeedijzeren toegangshek, 'Cross of Sacrifice', 'Stone of Remembrance' en witte grafstenen, vrij onregelmatig geschikt over vier perken. Behalve bloemperken en struiken wordt de begraafplaats getooid met opgaande bomen.