Ferme-Olivier Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

De Britse militaire begraafplaats Ferme-Olivier Cemetery te Elverdinge, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Ferme-Olivier Cemetery, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats aangelegd door R. Blomfield en N.A. Rew, met een toegangsgebouw uit witte natuursteen, met sterk geometrische opbouwen afgewerkt met een koepel en een rechthoekige doorgang. In het verlengde van dit toegangsgebouw staat de Stone of Remembrance. Het Cross of Sacrifice staat op een verhoog in de noordwestelijke hoek, langs straatzijde.

in casu historische context en militair-historische waarde:
Begraafplaats tussen 9 juni 1915 en 5 augustus 1917 aangelegd door de bemanning van nabijgelegen fields ambulances. Er liggen nu 408 doden uit het Verenigd Koninkrijk en 3 Duitsers begraven. Maar liefst 41 mannen van het Monmouthshire Regiment werden op 29 december 1915 gedood, toen ze tijdens een militaire parade getroffen werden door een Duitse granaat, afkomstig uit het bos van Houthulst.

Steentjemolenstraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, ontworpen door R. Blomfield en N.A. Rew. De trapeziumvormige begraafplaats is deels omgeven door een natuurstenen muur en bevat een toegangsgebouw uit witte natuursteen met een smeedijzeren hekken, een 'Cross of Sacrifice', 'Stone of 'Remembrance' en drie eerder onregelmatig geschikte perken met witte grafstenen.