Bleuet Farm Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Bleuet Farm Cemetery te Elverdinge, is beschermd als monument met inbegrip van het toegangspad.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Bleuet Farm Cemetery met toegangspad, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats ontworpen door R. Blomfield en W. C. Van Berg. De omheiningsmuur is volledig uit witte natuursteen opgetrokken. Het Cross of Sacrifice centraal tegen de oostelijke muur wordt geflankeerd door 4 haagbeuken, terwijl er aan de andere zijden van de begraafplaats linden staan. Samen met de kleurige bloemenpracht bij de graven is ook hier weer sprake van een geslaagde tuinaanleg.

in casu historische context en militair-historische waarde:
Het nabijgelegen Bleuet Farm werd naar aanleiding van het geallieerde offensief in de zomer van 1917 (Derde Slag bij Ieper) ingericht als dressing station (medische post). Tegelijk werd in juni 1917 gestart met deze begraafplaats, die tot december 1917 werd gebruikt. Er liggen nu 442 doden uit de Eerste Wereldoorlog en 9 doden uit mei - juni 1940. Opvallend is het hoge aantal doden van het Foot Guards Regiment of Guards Machine Gun Regiment.

Boezingestraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield en W.C. Von Berg. De begraafplaats is omheind door een muur uit witte natuursteen en bevat een smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice' en witte grafstenen, onregelmatig verdeeld over twee perken. Het geheel wordt getooid met opgaande bomen.