Beschermd monument

Dickebusch New Military Cemetery

Beschermd monument van tot heden

ID
12074
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12074

Besluiten

Britse militaire begraafplaatsen
definitieve beschermingsbesluiten: 25-03-2009  ID: 4594

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Dickebusch New Military Cemetery te Dikkebus, is beschermd als monument.



Waarden

De Britse militaire begraafplaats Dickebusch New Military Cemetery, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde:
Tweede van 3 Britse militaire begraafplaatsen in Dikkebus. De aanleg van de New Military Cemetery startte in februari 1915 toen de Old Military Cemetery bijna vol lag. Ze zou gebruikt worden tot in mei 1917, op enkele latere bijzettingen na. Nu liggen er 624 doden uit de Eerste Wereldoorlog begraven, waarvan er 92 tot artillerie-eenheden behoorden.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Dickebusch New Military Cemetery vormt op architecturaal vlak een geheel met de Extension aan de overkant van de straat: zo staat het Cross of Sacrifice op de Extension, terwijl de Stone of Rernembrance op Dickebusch New Military Cemetery geplaatst staat. Beide begraafplaatsen werden ontworpen door E. Lutyens en W.C. Von Berg en hebben een natuurstenen voormuur met bloembakken en een toegangshekken. Op de New Military Cemetery staan onder meer berken en wilgbladige eiken.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Dickebusch New Military Cemetery

Kerkstraat (Ieper)
Dickebusch New Military Cemetery is één van de drie Britse militaire begraafplaatsen, die tijdens de Eerste Wereldoorlog werden aangelegd in de dorpskom van Dikkebus. De begraafplaats, die een geheel vormt met Dickebusch New Military Cemetery Extension, werd na de oorlog vormgegeven door E. Lutyens en W.C. Von Berg. Aan straatzijde wordt ze afgesloten met een muur en smeedijzeren hek, aan de andere zijden is er een afsluitingshaag. De begraafplaats bevat een 'Stone of Remembrance', de witte grafstenen behoren tot één perk. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.