Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kasteel van Kortenbos: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Besluiten

Hoeve met bijhorende gebouwen, Kasteel van Kortenbos met bijhorend park met bos, pastorie, landerijen en de omgeving Onze-Lieve-Vrouwbasiliek
definitieve wijzigingsbesluiten: 28-03-1985  ID: 11109

Beschrijving

Het dorpsgezicht omvat het kasteelpark rond het kasteel van Kortenbos te Sint-Truiden en het bijhorend bos, de tegenover gelegen pastorie, de landerijen rond hoeve Casselaer en de onmiddellijke omgeving van de basiliek Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart. Het dorpsgezicht werd beschermd bij ministerieel besluit van 20 mei 1981. Deze bescherming werd op 28 maart 1985 gewijzigd omwille van administratieve redenen. In dit wijzigingsbesluit werden de in het oorspronkelijke beschermingsbesluit foutief vermelde straatnaam en deelgemeente gecorrigeerd.

Waarden

Het kasteelpark rond het kasteel van Kortenbos met bijhorend bos, de pastorie aan de overzijde van de Hasseltsesteenweg, de landerijen rond de hoeves, gelegen Basiliekstraat en het gebied in de onmiddellijke nabijheid van de bij koninklijk besluit van 13 november 1973 beschermde Onze-Lieve-Vrouwebasiliek zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Dorpskern Kortenbos

Basiliekstraat, Hasseltsesteenweg (Sint-Truiden)
De dorpskern van Kortenbos omvat het kasteel van Kortenbos met bijhorend kasteelpark en bos, de tegenover gelegen pastorie, de basiliek Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart, hoeve Casselaer en bijhorende landerijen.

Basiliek Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Basiliekstraat 1 (Sint-Truiden)
Centrum van druk bezochte bedevaartplaats sinds 1636. Huidige kerk gebouwd tussen 1641 en 1665 naar ontwerp van N. Ray, minderbroeder.

Herenboerenparkje van de hoeve Casselaer

Basiliekstraat 21 (Sint-Truiden)
Herenboerenparkje met grasveld en bomengordel, uit de late 19de eeuw, bij oudere boerderij.

Hoeve Casselaer

Imposante vierkantshoeve uit de eerste helft van de 18de eeuw, voormalige afhankelijkheid der abdij Herkenrode. De hoeve is aan de straat gelegen, in een gaaf bewaarde, landelijke omgeving. Bakstenen gebouwen, gegroepeerd rondom het rechthoekig, gekasseide erf.

Kasteel van Kortenbos

Hasseltsesteenweg 448 (Sint-Truiden)
Voormalig hotel De Groeten Engel, in kern opklimmend tot circa 1642, in 1646 door de abdij van Averbode opgekocht en ingericht als rectoraat. In de loop der tijden werd het ensemble een conglomeraat van allerlei, op zichzelf waardevolle elementen.

Kasteelpark van Kortenbos

Park in landschappelijke stijl met riant karakter met vijver, monumentale bomen en parkbos uit de eerste helft van de 19de eeuw en een tuin uit begin 20ste eeuw, als deel van een domein met gebouwen uit de 17de tot begin 20ste eeuw; een oude site, voorheen bezit van de Norbertijnenabdij van Averbode.

Pastorie van Kortenbos

Hasseltsesteenweg 423 (Sint-Truiden)
Alleenstaand huis met een voortuintje, van de straat afgesloten door een laag gietijzeren hekje. Gedateerd door middel van muurankers.