Britse militaire begraafplaats Westhof Farm Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

De Britse militaire begraafplaats Westhof Farm Cemetery is beschermd als monument.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Westhof Farm Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Kleine begraafplaats op een heuvel flank gelegen, met een prachtig panoramisch zicht op de omgeving. Het ontwerp is van G.H. Goldsmith. Vooral in de hoek waar het Cross of Sacrifice staat, steekt de begraafplaats hoog boven het straatniveau uit. Behalve de bakstenen toegangspartij wordt de begraafplaats omgeven door een haag (beuk).

in casu de historische context en militair-historische waarde:
Begraafplaats aangelegd vanaf mei 1917, toen de nabijgelegen hoeve Westhof Farm als hoofdkwartier gebruikt werd door de Nieuw-Zeelandse Divisie. Ze bleef in gebruik door gevechtseenheden en medische posten tot de verovering van het dorp in april 1918. Volgens het huidige register liggen er 136 militairen begraven. Voor zes militairen, wiens graf vernield raakte door het artillerievuur, werd een special memorial opgericht.

Westhof Farm Cemetery

Eikelstraat (Heuvelland)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, ten zuidwesten van Nieuwkerke, ontworpen door G.H. Goldsmith. Het is een kleine, omhaagde begraafplaats met bakstenen toegangspartij, met het 'Cross of Sacrifice' in de noordwestelijke hoek.