Dodengang en bunker

Oorlogsrelicten uit de Eerste Wereldoorlog

De bescherming omvat de loopgraaf Dodengang en de nabijgelegen bunker.

Waarden

De looopgraaf zogenaamd "Dodengang" en nabijgelegen bunker zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu documentaire waarde

Belgische stelling Dodengang

Ijzerdijk 65 (Diksmuide)
Deels gereconstrueerd verdedigingsnetwerk op de linkeroever van de IJzer met loopgraven en bunkers die deel uitmaakten van de eerste Belgische linie. Op de site zijn verschillende gedenktekens toegevoegd, waaronder een demarcatiepaal.

Demarcatiepaal nummer 12

Eén van de 22 demarcatiepalen, die in de eerste helft van de jaren 1920 zijn geplaatst door de Touring Club de Belgique, ter markering van symbolische plaatsen langs de voormalige frontlijn uit de Eerste Wereldoorlog. Deze demarcatiepalen, naar een ontwerp van de Franse beeldhouwer Paul Moreau-Vauthier, werden in drie varianten uitgewerkt: een Belgisch, Frans en Brits model. Hier betreft het een Belgisch model. Demarcatiepaal nummer 12 werd opgericht op het uiteinde van het beruchte Belgische loopgravenstelsel 'Dodengang'.

Duitse bunker Dodengang

Ijzerdijk (Diksmuide)