Harlebeke New British Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

Beschrijving

Harlebeke New British Cemetery, een Britse militaire begraafplaats naar het ontwerp van architect W.H. Cowlishaw, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Harlebeke New British Cemetery, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats ontworpen door W.H. Cowlishaw, met veel aandacht voor de architecturale elementen, zoals de voormuur, die kronkelende vormen aanneemt. Een middenas tussen de 19 perken verbindt het Cross of Sacrifice vooraan met de Stone of Remembrance achteraan. Achter deze gedenksteen staat een hoge gebogen muur met aan de uiteinden telkens een gebouwtje met rondbogige nis en zitbank. Heel intensieve tuinaanleg met bloemperken, siergrassen, struiken, haagbeuken en coniferen.

in casu historische context en militair-historische waarde:
Vrij grote verzamelbegraafplaats, die na de Wapenstilstand werd aangelegd door de concentratie van graven van het Geallieerde Bevrijdingsoffensief uit de omgeving, maar ook door de concentratie in 1924-1925 van mannen die op meer dan 40 Duitse of gemeentelijke begraafplaatsen begraven lagen en onder meer in oktober 1914 om het leven gekomen zijn. Samen met 10 Britse doden van mei 1940 liggen er nu 1126 doden, waarvan er 20 herdacht worden met special memorials en duhallow bloeks.

Deerlijksesteenweg (Harelbeke)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, naar ontwerp van W.H. Cowlishaw. Het betreft een ommuurde begraafplaats met kronkelende voormuur, een 'Cross of Sacrifice', 'Stone of Remembrance' en 19 perken met witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.