Huis Charles Spronckholf

Geografisch pakket Brugge

Beschrijving

Huis Charles Spronckholf is beschermd als monument. De bescherming omvat het gebouwencomplex bestaande uit drie samengevoegde breedhuizen met een straatgevel van in totaal 16 traveeën lang en de centrale dwarsvleugel.

In het beschermingsdossier wordt de architectuurhistorische en sociaal-culturele waarde van het gebouwencomplex als volgt gemotiveerd:
"Als zijnde een belangrijk gebouwencomplex bestaande uit verschillende aaneengesloten panden, daterend uit de 16de, 17de en 18de eeuw. Naast de straatgevels is vooral de lijstgevel van de dwarsvleugel, daterend uit het midden van de 18de eeuw, architecturaal merkwaardig."
"Omwille van het bewaarde, ronde 18de-eeuwse salonnetje met rijke stucversieringen in rococostijl en als verblijfplaats van de Engelse beeldhouwer A. Guilbert (1854-1934).

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000551, Brugge: Geografisch pakket (S.N., 1991).

Het pand is beschermd als monument omwille van het algemeen belang.

Witteleertouwersstraat 46-48 (Brugge)
Zogenaamd naar bouwheer in de 17de eeuw; heden atelier "P. STANDAERT", zie uithangbord. Complex van drie samengevoegde breedhuizen (onder meer woonhuis, atelier en toonzalen), volgens archiefonderzoek gebouwd in 1653 doch met latere aanpassingen. Nummer 46, breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde en ossenbloedrood beschilderde, bakstenen lijstgevel met brede trapgevel (8 treden + topstuk), boven de middentravee; lage plint van arduin.