Beschermd monument

Britse militaire begraafplaats La Clytte Military Cemetery

Beschermd monument van tot heden

ID
12046
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12046

Besluiten

Britse militaire begraafplaatsen
definitieve beschermingsbesluiten: 22-01-2009  ID: 4581

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats La Clytte Military Cemetery is beschermd als monument.



Waarden

De Britse militaire begraafplaats La Clytte Military Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu de historische context en militair-historische waarde:
Begraafplaats door eenheden van de infanterie, artillerie en genie aangelegd tussen 1 november 1914 tot aan het Duitse Lente-Offensief. Tegen april 1918 lagen er bijna 600 doden, waarvan er 66 tot de genie en circa 250 tot de artillerie behoorden. Na de oorlog werden meer dan 450 doden toegevoegd, waardoor er nu 1082 doden liggen, waarvan er 238 niet meer geïdentificeerd konden worden. Voor twintig van hen werd een special memorial opgericht, omdat aangenomen wordt dat ze onder een naamloze grafsteen begraven liggen.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats met langwerpig grondplan, ontworpen door Edwin Lutyens en N.A. Rew. Aan straatzijde staan twee bakstenen toegangsgebouwen met rondbogige doorgang. Andere karakteristieke elementen zijn de bakstenen ommuring, de Stone of Remembrance centraal vooraan en het Cross of Sacrifice centraal achteraan. Achter dit offerkruis staan de twintig special memoriais opgesteld tegen een gebogen achtermuur. De graven liggen verspreid over zes perken, die getooid worden met bloemperken, struiken en de hartbladige els.


Aanduiding van

Is de bescherming van

La Clytte Military Cemetery

Reningelststraat (Heuvelland)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen op het gehucht De Klijte. De langwerpige, ommuurde begraafplaats met twee toegangsgebouwen met rondbogige doorgangen, een 'Cross of Sacrifice', een 'Stone of Remembrance' en witte grafstenen, is ontworpen door Edwin Lutyens (hoofdarchitect) en N.A. Rew (uitvoerend architect). Het geheel wordt getooid met bloemperken bij de graven, struiken en opgaande bomen.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.