Beschermd monument

Britse militaire begraafplaats Kemmel No. 1 French Cemetery

Beschermd monument van tot heden

ID
12031
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12031

Besluiten

Britse militaire begraafplaatsen
definitieve beschermingsbesluiten: 22-01-2009  ID: 4581

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Kemmel No. 1 French Cemetery is beschermd als monument.



Waarden

De Britse militaire begraafplaats No. 1 French Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu de historische context en militair-historische waarde:
Begraafplaats die getuigt van het verwoestende karakter van de oorlog, want de oorsprong ervan is niet gekend. In de omgeving van de Vierstraat werd hevig gevochten tijdens het Duitse Lente-Offensief. De begraafplaats werd kort na de oorlog ontdekt door de Franse dienst voor oorlogsgraven. Er lagen Duitse, Franse en Britse graven. De Franse graven werden verwijderd, terwijl Britse en Duitse graven werden toegevoegd. Nu liggen er 390 doden uit de Eerste Wereldoorlog, waarvan er nauwelijks 41 geïdentificeerd konden worden. Hiertoe behoren 94 Duitsers, op vijf na allemaal onbekend gebleven.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats ontworpen door E. Lutyens en W.R. Cowlishaw, heel mooi gelegen op een heuvelrug, met zicht op het nabijgelegen Klein-Vierstraat British Cemetery. Toegang via een lange trap, die geflankeerd wordt door bakstenen muren. Tegen de helling is Japanse kardinaalsmuts aangeplant.
Op de met bakstenen ommuurde begraafplaats staan onder meer het Cross of Sacrifice en een bakstenen schuilgebouw met een dak uit trapsgewijs geplaatste witte natuurstenen blokken. De graven zijn vrij regelmatig aangelegd in twee perken. De Duitsers liggen op de laatste twee rijen in een aantal enkel-, dubbel- en massagraven. Het geheel wordt getooid met bloemperken en struiken, terwijl het middenpad gemarkeerd wordt door buxussen.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Kemmel No. 1 French Cemetery

Vierstraat 59B (Heuvelland)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, ontworpen door E. Lutyens en W.H. Cowlishaw. De ommuurde begraafplaats kan via een trap betreden worden. Het 'Cross of sacrifice' staat op een eerste terras, de witte grafstenen en het schuilgebouw liggen op een tweede niveau. Het geheel wordt getooid met bloemperken en struiken.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.