Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kasteel de Viron, bijgebouwen en kasteelpark met oude ringwalsite

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Kasteel de Viron, bijgebouwen, kasteelpark, kasteelhoeve en wagenhuis

De bescherming omvat kasteel de Viron, de bijgebouwen en het kasteelpark met oude ringwalsite.

Waarden

Het kasteel de Viron, de bijgebouwen en het kasteelpark met oude ringwalsite zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu archeologische waarde:

Kasteel de Viron en ijskelder

Gemeenteplein 1, de Heetveldelaan (Dilbeek)
Kasteel de Viron van 1862 naar ontwerp van architect Jean-Pierre Cluysenaar vandaag in gebruik als gemeentehuis.

Sint-Alenatoren

Gemeenteplein (Dilbeek)
Kasteeltoren als overblijfsel van een oude waterburcht, gelegen op een eiland in een vijver in het gemeentepark.

Gemeentepark met kasteel de Viron en bijgebouwen

Gemeenteplein 1, de Heetveldelaan 6-12 (Dilbeek)
Centraal in de gemeente Dilbeek en ten noorden van de dorpskern met de kerk bevindt zich het voormalige kasteelpark dat dienst doet als gemeentepark met ten zuiden in het park de Sint-Alenatoren als overblijfsel van een voormalige waterburcht.

Sint-Alenapark

Gemeenteplein 1 (Dilbeek)
Eclectisch kasteel met ijskelder gebouwd in 1862 naar ontwerp van architect J.P. Cluysenaar, gelegen in landschappelijk park, oorspronkelijk van 8 hectare, later vergroot tot 12,5 hectare; teruggaand op site van een middeleeuwse kasteelmotte, waarvan één van de torens van de oude burcht bewaard bleef als folly.

Sint-Wivina-abdij en Wolfsputten

Dilbeek, Groot-Bijgaarden (Dilbeek)
Dit gebied strekt zich uit ten noorden van Dilbeek en omvat het Sint-Alenapark, de Wolfsputten en de Sint-Wivina-abdij, de Benedictinessenabdij omstreeks 1125 gesticht als priorij afhankelijk van de abdij van Affligem. Het complex omvat nog een aantal waardevolle abdijgebouwen en typische ingrediënten van een kloostertuin. De Wolfsputten danken hun ontstaan aan de ontginning van de kalkhoudende, fijnkorrelige Lediaan zandsteen. Verder omvat het gebied ook het Sint-Alenapark, begin 18de eeuw tegen de terreinhelling aangelegd.