Britse militaire begraafplaats Dranoutre Military Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

De Britse militaire begraafplaats in Dranouter is beschermd als monument.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Dranoutre Military Cemetery met toegangspad is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats ontworpen door Charles Holden en W.R. Cowlishaw, aangelegd in verschillende niveaus die afgebakend zijn met breukstenen muurtjes.
Centraal vooraan staat het Cross of Sacrifice. Een natuurstenen schuilgebouw met een dak opgebouwd uit trapsgewijs geplaatste witte natuurstenen blokken staat in de zuidoostelijke hoek. De begraafplaats en het toegangspad worden getooid met bloemperken, struiken (waaronder Portugese laurierkers) en berken.

in casu de historische context en militair-historische waarde:
Nadat de lst Cavalry Division op 14 oktober 1914 Dranouter kon heroveren op de Duitse vijand, bleef het dorp in geallieerde handen tot in april 1918 (Duitse Lente-Offensief). Dranoutre Military Cemetery werd vanaf juli 1915 tot het voorjaar van 1918 gebruikt door gevechtseenheden en medische posten. Na de geallieerde herovering van het dorp op 30 augustus 1918 volgden nieuwe bijzettingen. In 1923 werden 19 graven van het kerkhof naar deze begraafplaats overgebracht. Nu liggen er 459 militairen begraven, het merendeel afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk.

Dranoutre Military Cemetery

Victoriastraat (Heuvelland)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, ten noordwesten van de kerk van Dranouter. De begraafplaats, aangelegd in verschillende niveaus, is ontworpen door Charles Holden en W.H. Cowlishaw en wordt gekenmerkt door natuurstenen muren en schuilgebouw, smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice' en witte grafstenen. De begraafplaats wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.