Standbeeld voor Generaal Jacques de Dixmude

Oorlogsmonumenten

Beschrijving

Het standbeeld voor Generaal Jacques de Dixmude, een oorlogsgedenkteken opgericht in 1930 voor de vertoonde heldenmoed van Generaal Baron Alphonse Jacques de Dixmude tijdens de Eerste Wereldoorlog, is beschermd als monument.

Waarden

Standbeeld voor Luitenant-Generaal Jacques is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als één van de belangrijkere werken van de gerenommeerde beeldhouwer Alfred Courtens. Het gaat om een monumentaal klassiek standbeeld, met vier figuren op de hoeken van de hardstenen sokkel, die verwijzen naar de historische verwezenlijkingen van Jacques. Het geheel wordt bekroond met een bronzen beeld van Jacques. Courtens verwierf vooral faam met de verwezenlijking van monumentale klassieke beelden, waaronder het beeld ter ere van Leopold II te Oostende en het Ruiterstandbeeld van Albert I op de Kunstberg te Brussel.

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.

Grote Markt (Diksmuide)
Oorlogsgedenkteken met standbeeld voor Generaal Baron Alphonse Jacques de Dixmude, opgericht in 1930 naar ontwerp van Alfred en Antoine Courtens.