Dries

De Dries

De Dries in de dorpskern van Kemmel is beschermd als monument.

De Dries is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

In de stedenbouwkundige structuur van de huidige dorpskern met het bewaarde stratenpatroon neemt de Dries zowel cultuurhistorisch als visueel de meest opvallende plaats in. Het betreft een beeld- én structuurbepalend component in de dorpskom. Dit plein behield haar bijzonder karakter met de ruimtelijke kwaliteit - de trapeziumvormige open ruimte - en met de beeldbepalende beplanting, het grasveld omringd met bomen.
In de cultuurhistorische en de stedenbouwkundige ontwikkeling van de gemeente speelde de Dries een cruciale rol.
De naam Dries wijst erop dat het een oorspronkelijk gemeenschappelijk gebruikte ruimte was, welke dienst deed als plaats voor verzorging en overnachting van vee. Dit vee behoorde toe aan de degene die woonden rond de Dries. Het betreft een oud nederzettingspatroon van veeboeren, welke mogelijk teruggaat op de Frankische periode. Deze gemeenschappelijke drenk- en verzamelplaats voor het vee vormde de basis voor de embryonale dorpskern van de gemeente Kemmel.
Toen het nabijgelegen Ieper vanaf de 11 de eeuw uitgroeide tot een centrum voor lakennijverheid, werden op de Dries voornamelijk schapen geteeld voor de wolproductie. In de late Middeleeuwen werd de Dries ook wel Speldries genaamd en werd het plein gebruikt voor het zeer populaire kaatsen. Door de eeuwen heen bleef de Dries het hart van de gemeente en werd deze gebruikt voor tal van activiteiten zoals muzikale evenementen op de kiosk, zoals veeprijskampen, en als bleekweide. De Dries vervult tot op heden een belangrijke rol in het sociale en culturele leven van deze dorpsgemeenschap.

Dries met gekandelaarde kastanjes

Dries (Heuvelland)
De dorpskern van Kemmel wordt gevormd door de Dries met ten zuidwesten ervan de parochiekerk, gelegen midden kerkhof. Tot op vandaag bestaat de Dries nog steeds uit een centraal grasperk afgezet door middel van 22 gekandelaarde kastanjelaars. Het centrale grasplein is omgeven door een omlopende verharde, openbare weg met de aansluitende dorpsbebouwing. Op de Dries staat het beeld ‘De Gaper’. Op de noordoostelijke hoek van de Dries staat een zeven zijdige kiosk, opgetrokken na de Eerste Wereldoorlog naar het vooroorlogs model.