Villa Marietta

Villa Marietta

De Villa Marietta te Nieuwkapelle, is beschermd als monument.

Villa Marietta is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

historische, in casu architectuurhistorische waarde en sociaal-culturele waarde:
Als zijnde het landhuis van Marie-Thérèse Louisa Tack, die tijdens de Eerste Wereldoorlog bekendheid zou verwerven als Madame Tack, de legendarische soldatenmoeder die op zeer hoge leeftijd met haar ezel de loopgraven introk om voedsel en sigaretten uit te delen aan de militairen. Foto's en prentbriefkaarten uit de oorlog tonen hoe Madame Tack, van goeden huize afkomstig, hoge personaliteiten in haar zo karakteristieke woonst ontvangt, zoals Koning Albert, Koningin Elisabeth en de Franse president Poincaré. Tot op de dag van vandaag zijn de typische kenmerken van haar landhuis bewaard gebleven, waaronder de eenvoudige baksteenbouw onder pannen daken, muuropeningen onder strek, beschilderd houtwerk met luiken en een hoger opgetrokken hoekvolume met gevelbreed balkon met houten leuning, de overkragende gekartelde dakrand en het opschrift Villa Marietta. Ondanks het feit dat haar landhuis binnen de Belgische eerste verdedigingslinie lag en niet gespaard bleef van vijandelijke artillerie, zou Madame Tack er tot 1917 blijven. Gedecoreerd met het Ridderkruis van de Orde van Leopold II, werd ze in 1917 in amazonezit op haar ezel geportretteerd door de Belgische schilder Allard l'Olivier. Ze wordt vermeld in vele militaire dagboeken.

Villa Marietta

Ijzerdijk 18 (Diksmuide)
"VILLA MARIETTA" zie geschilderde letters in het gevelveld. Dit landhuis is legendarisch vanwege de 78-jarige Marie Thérèse Louisa Tack (geboren te Nieuwkapelle in 1836, overleden te Brussel in 1927) of douairière Favarger de la Faverge, die er tijdens de Eerste Wereldoorlog bleef wonen, in de onmiddellijke nabijheid van de loopgraven van de Belgische eerste linie langs de IJzerdijk.