Hotel Kosmos: oudste gedeelte

Geografisch pakket Heuvelland

Beschrijving

Hotel Kosmos is beschermd als monument. De bescherming omvat het gedeelte daterend uit de jaren 1934-1936 en de halfronde aanbouw rechts ervan.

Waarden

Hotel Kosmos, - met name het gedeelte daterend uit de jaren 1934-1936 en de halfronde aanbouw rechts ervan -, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Dit hotel werd gebouwd in de jaren 1930 op de top van de Rodeberg op initiatief van de heer Verbeke, herbergier te Ieper. Dit gasthof, opgetrokken in een toen nog volledig landelijke omgeving is een getuige van het ontluikend toerisme tijdens het interbellum in de deze regio.
Het gebouw, daterend van 1934-1936, ontworpen door architect J. De Brabandere (Ieper) getuigt van een eigentijdse modernistische vormgeving, welke aansluit bij de interbelllum architectuur. Deze vormentaal wordt gekarakteriseerd door de asymmetrische gevelopbouw, het wisselend gebruik van blote en bepleisterde baksteen, de horizontale én de verticale accenten met onder meer het halfronde trappenhuis geflankeerd door het rechthoekige torenelement.
De halfronde aanbouw, daterend uit de jaren 1960 is een geslaagde uitbreiding welke getuigt van een geïntegreerde aanpak.

Hotel Kosmos

Rodebergstraat 53 (Heuvelland)
Hotel gelegen op de Rodeberg en uitgebouwd met een panoramisch zicht op de vallei van de Hellegatbeek en de dorpskom van Westouter. Dit hotel werd gebouwd in 1934 naar ontwerp van architect J. De Brabandere, in een toen nog volledig landelijke omgeving. Het betreft aldus een getuige van het ontluikende toerisme tijdens het interbellum op de Rodeberg. Modernistisch gebouw van drie bouwlagen onder plat dak met parement van gele baksteen. Later meermaals uitgebreid.