Hoeve Cense Westhove met omwalde site en bunker

Geografisch pakket Heuvelland

Beschrijving

De hoeve Cense Westhove en de aangrenzende omwalde site met Britse halfronde bunker zijn beschermd als monument.

Waarden

De hoeve Cense Westhove met omwalde site en bunker is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde de historische site van de voormalige heerlijkheid Westhove, aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). De vooroorlogse configuratie, zoals afgebeeld op de kaart van Vander Maelen (1848) en de Militaire stafkaarten (1861, 1899) is thans nog duidelijk herkenbaar in het landschap: een vierkante omwalling waarop het boerenhuis met ten zuidoosten de U-vormig opgestelde bebouwing. Na de Eerste wereldoorlog werd het boerenhuis buiten de omwalling in aansluiting met de nutsgebouwen wederopgebouwd.
Door de nagenoeg gesloten opstelling van de gebouwen vormt deze hoeve een gaafbewaard en typologisch interessant voorbeeld van de gesloten hoevebouw type cense, streekeigen aan de Leiestreek.
Deze landelijke site, - bestaande uit nutsgebouwen en het wederopgebouwde boerenhuis, respectievelijk daterend van 1888 en van 1921 -, getuigt van een geslaagde architecturale eenheid. Voorts ligt de waarde van de hoeve vervat in de gaafbewaarde volumes en gevelordonnantie van gebouwen.
De Britse, halfronde bunker, gelegen op de omwalde site, gebruikt als bomvrije schuilplaats tijdens de Eerste Wereldoorlog, vormt een tastbare getuige van het oorlogsgeweld.

Hoeve Cense Westhove

Westhovestraat 3 (Heuvelland)
Historische gesloten hoeve met bakstenen bestanddelen onder overstekende, gebogen zadeldaken op houten, geprofileerde schoorstukken. Tijdens de Eerste Wereldoorlog gedeeltelijk verwoest: nutsgebouwen van 1888; gietijzeren toegangsbruggetje en boerenwoning werden heropgebouwd naar ontwerp van architect F. Tilley in 1921.

Betonnen militaire post Westhof Farm

Westhovestraat (Heuvelland)