Landelijk erfgoed en bunker in komgrondengebied van Lampernisse

De 19de-eeuwse hoeve te Lampernisse, is beschermd als monument.

Hoeve, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde één van de zeldzame gaaf bewaarde 19de-eeuwse hoevetjes -gebouwd circa 1875- in de regio. De waarde van deze kleine hoeve ligt onder meer vervat in de volgende gaaf bewaarde en te behouden elementen: het volume en gevelordonnantie; de indeling met opkamer; het materiaalgebruik (verankerde witgekalkte baksteenbouw, Vlaamse pannen), het verzorgde houtwerk zoals onder meer kruis- en schuiframen met geprofileerde wisseldorpels en luiken; het eenvoudige, behouden interieur.

Zadelstraat 3 (Diksmuide)
Aan de straat gelegen hoevetje - boerenhuis voorafgegaan door kleine voortuin - uit de tweede helft van de 19de eeuw, nog niet aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Ten noorden, naar de straat geörienteerd boerenhuis van vier traveeën en rechts twee opkamertraveeën onder doorlopend zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde gele baksteenbouw, aan voorzijde witgekalkt boven gepikte plint.