Sint-Corneliskapel

Corneliskapel en hoeves met omgeving en hoeve Billighaut met omgeving

De bescherming als monument betreft de Sint-Corneliskapel.

In het beschermingsdossier wordt de historische en artistieke waarde van de Sint-Corneliskapel als volgt gemotiveerd: meer bepaald als een hoofdzakelijk van kwartsiet van Overlaar en kalkzandsteen gebouwd kerkje omvattend een ingebouwde westertoren, een beuk van twee traveeën en een koor met driezijdige absis, daterend uit de eerste helft van de 14de eeuw en de tweede helft van de 14de eeuw en voorzien van een 1754 gedateerd westerportaal in classicistische stijl.

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier, DB000615, Sint-Corneliskapel (S.N.., 1981).

De Corneliskapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Sint-Corneliskapel

Kapellenblokstraat (Tienen)
Pittoresk gotisch gebouw van kwartsiet en kalkzandsteen met ingebouwde westertoren, uit de 14de eeuw met uitbreidingen en aanpassingen in de 16de en 18de eeuw.