Belvedère

Geografisch pakket Heuvelland

De belvedère op de top van de Kemmelberg is beschermd als monument.

Waarden

De uitkijktoren - belvedère is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Deze uitkijktoren, opgetrokken in 1924 ter vervanging van de tijdens de Eerste Wereldoorlog verwoeste toren, getuigt van een verzorgde wederopbouwarchitectuur onder meer getypeerd door de gesuperposeerde erkers met leien beschieting en de openwerkte bovenverdieping.

sociaal-culturele waarde

De belvedère gelegen op de top van de Kemmelberg is een getuige van de toeristische traditie rond de Kemmelberg. Deze toeristische activiteit kwam reeds op gang in het derde kwart van de 19de eeuw, toen voornamelijk de Noord-Franse burgerij het Heuvelland als ontspanningsoord opzocht. De uitkijktoren was toen reeds één van de toeristische attracties.

De uitkijktoren-Belvedère

Kemmelbergweg 38 (Heuvelland)
Uitkijktoren met restaurant, gelegen op de top van de Kemmelberg. Toren gebouwd in het begin van de jaren 1920, ter vervanging van een vooroorlogse houten toren, waar onderaan een berenkooi als attractie was ingebouwd. Vierzijdige bakstenen toren van vier geledingen onder plat dak, op sokkel.