Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

ID
11942
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11942

Besluiten

Geografisch pakket Heuvelland
definitieve beschermingsbesluiten: 09-06-2004  ID: 4268

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Deze bescherming betreft de nabije omgeving van de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking. De bescherming omvat de kerk zelf (eveneens beschermd als monument), het grasperk ten westen van de kerk met centraal kerkpad afgezet door linden en de oostelijke hoevesite met boerenhuis en omhaagde tuin.



Waarden

De omgeving van de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Deze landelijke kerkomtrek is ontegensprekelijk zowel visueel als historisch verbonden met het als monument voorgestelde bedehuis. Het landelijke en beeldbepalende karakter van deze omgeving wordt onder meer getypeerd door de volgende te behouden componenten: ten westen, het grasperk met het centrale kerkpad afgezet met linden; ten oosten, de hoeve met een achterin gelegen boerenhuis en een omhaagde voortuin, waardoor het zicht op het koor van de kerk open blijft. De hoeve wordt voorts getypeerd door de gevarieerde inplanting van de gaaf bewaarde volumes.


Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Grote wederopbouwhoeve

Dikkebusstraat 28 (Heuvelland)
Grote wederopbouwhoeve nabij de kerk, teruggaand op de regionale 19de-eeuwse hoevebouw.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking

Dikkebusstraat 28A (Heuvelland)
Voormalige kapel, sinds 1923 parochiekerk alwaar de Heilige Blasius vereerd wordt. Eenvoudige, georiƫnteerde zaalkerk gelegen aan de Ieperstraat. Ten westen, grasplein met centraal kerkpad afgezoomd met linden. 15de-eeuws bedehuis verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog; enkele muurpartijen in koor en transept bleven bewaard. Wederopbouw naar ontwerp van de architecten G. Veraart en E. Richir (Brussel) van 1921.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.