Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking

Geografisch pakket Heuvelland

De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking is beschermd als monument.

Waarden

De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Het betreft een gaaf bewaarde kleine parochiekerk, welke teruggaat op het tijdens de Eerste Wereldoorlog verwoeste 15de-eeuwse bedehuis. De huidige kapel, in 1921 wederopgebouwd naar ontwerp van de architect Veraart en Richir (Oostende) overstijgt naar algemene afwerking de doorsnee wederopbouw. De voor de wederopbouw vrijwel algemeen toegepaste historiserende aanpak vertaalt zich hier in een imitatieve interpretatie van de laatgotiek, zowel naar plattegrond als opstand. De verzorgde baksteenarchitectuur wordt onder meer getypeerd door het gebruik van gele baksteen in afwisseling met het rode baksteenparement voor de metselaarstekens, de geprofileerde omlijstingen en het fraai maaswerk met visblaasmotief van de twee-, drie- en vierlichten. Dit bedehuis bewaart daarenboven een stemmig, voornamelijk neogotisch interieur.

Dikkebusstraat 28A (Heuvelland)
Voormalige kapel, sinds 1923 parochiekerk alwaar de Heilige Blasius vereerd wordt. Eenvoudige, georiënteerde zaalkerk gelegen aan de Ieperstraat. Ten westen, grasplein met centraal kerkpad afgezoomd met linden. 15de-eeuws bedehuis verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog; enkele muurpartijen in koor en transept bleven bewaard. Wederopbouw naar ontwerp van de architecten G. Veraart en E. Richir (Brussel) van 1921.

Orgel Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Orgel door Jos Loncke en zonen uit 1954-1955.